Russian version English version Nederlandse versie

Anja's vriendschap met bloedzuigers

Vampiertjes doen helend werk

STREEK - na talrijke operaties sukkelde zij met heup- en schouderproblemen. Anja van Rooijen-Bonte(50). "Wat had ik een pijn. Om moedeloos van te worden", vertelt de Zaanse sportvrouw. "Het is slijtage en daar moet je mee leren leven, kreeg ik te horen. Nou, mooi niet!"

Op een zonnige dag viel haar oog op een bericht over hirudotherapie, een behandeling met gebruikmaking van medicinale bloedzuigers door de Russische arts drs. Guiliazova. Van Rooijen-Bonte: "Naar haar moet ik toe. Dit is mijn laatste redmiddel zei ik tegen mijn man." Een afspraak was snel gemaakt en een uitgebreide diagnose werd gesteld. "Om een lang verhaal kort te maken, na een aantal behandelingen lacht de wereld me weer tegemoet. Een ding is duidelijk: mijn vriendschap met bloedzuigers is blijvend. Deze vampiertjes doen voor mij helend werk!"

Van Rooijen-Bonte zegt dat zij als gevolg van het voetballen talrijke blessures heeft opgelopen. "Omdat ik altijd wilde spelen was de herstelperiode korter dan kort. Voor mij bestond het woord overbelasting niet." De Zaandamse is oud-speelster van KFC en het Nederlands elftal voor vrouwen. Ze beleefde gouden jaren, in clubverband drie keer tweede van Nederland, vijf nationale bekerfinales en waarin driemaal werd gewonnen en zes keer winnaar van de beker in het district West 1 en tienmaal die van de afdeling Noord-Holland. "Verder heb ik 25 interlands op mijn naam staan, met als een van de vele hoogtepunten het deelnemen aan het WK in China." Bij KFC is Van Rooijen-Bonte lid van verdienste en eveneens haar man Rik, omdat hij zich 28 jaar lang als elftalleider verdienstelijk heeft gemaakt.

KENNISMAKING

Van Rooijen-Bonte stelt voor om kennis te maken met de door haar zo geprezen Aislou Guiliazova. Enige dagen later is het zover. Al bijna 29 jaar blijkt de Russisch-Nederlandse zich bezig te houden met bloedzuigertherapie. Gedurende 20 jaar werkte ze als arts in Rusland. "In de beginjaren schreef ik op de gebruikelijke wijze reguliere geneesmiddelen voor, maar verdiepte me bovendien in diverse complementaire behandelmethoden, zoals fysiotherapie, acupunctuur en de bloedzuigertherapie. Ook volgde ik de postdoctorale opleiding Hirudotherapie aan de universiteit van Moskou en eenmaal in Nederland ook aan de VU in Amsterdam. Op basis van analyses en verrichte onderzoeken raakte ik er steeds meer van overtuigd dat de natuurgeneeswijze voor veel kwalen meer perspectief biedt dan de moderne geneeskunde." Vanuit het hele land komen de patienten met sportblessures en hoofdpijn naar haar praktijk aan de Hemkade 51 nabij een tenniscomplex. In de tuin staat een standbeeld van een bloedzuiger, gemaakt door de kunstenares Jissy Keuenhof. Daarmee uitte zij haar dankbaarheid aan een behandeling van medicinale bloedzuigers.

Deze website is auteursrechtelijk beschermd.